RESTAURANT KNOSSOS KORTENBERG
Keuken open: 11u30 -14u00 en 18u00 - 22u30
(dinsdag & zaterdagmiddag gesloten)
Reserveren kan op
tel. 02-751 50 52

Terug naar de startpagina

Griekse Dans


Top


WAAR DE SIRTAKI ECHT VANDAAN KOMT

De oorspronkelijk van het platteland afkomstige Griekse kringdansen worden onderscheiden in twee groepen, afhankelijk van het tempo en het soort passen dat wordt gemaakt:

  • SIRTOS zijn langzame kringdansen met slepende, trage passen.
  • PIDIKTOS zijn snelle dansen zijn waarbij de dansers moeten springen, huppelen, stampen en hossen.

Ringdansen worden altijd tegen de klok in gedanst.

In Griekenland telt men zo'n 150 dansen. Tot de vijf bekendste behoren: de KALAMATIANOS en de TSAMIKOS (boerendansen van ruim tweehonderd jaar oud), de SEIBEKIKOS, de CHASAPIKOS en de TSIFETELI. Dit zijn dansen die in de twintigste eeuw in de steden zijn ontstaan.

De KALAMATIANOS is afkomstig uit Kalamata in Peloponnisos en wordt door enkele personen tegelijk gedanst. De dansers dansen naast elkaar en houden elkaar bij de hand. De aanvoerder danst variaties op het lang-kort-kort basispatroon.

De TSAMIKOS, een uit Epirus stammende dans, wordt ook wel de "zakdoekdans" genoemd, aangezien de leider en de tweede danser tijdens het dansen de tegenover elkaar liggende hoeken van een zakdoek vasthouden. Deze dans in driekwart maat wordt voornamelijk door mannen gedanst. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog stond hij bekend als de dans van de vrijheidsstrijders uit de bergen. Op het hoogtepunt van de TSAMIKOS voert de leider ingewikkelde, bijna acrobatische sprongen uit.

De SEIBEKIKOS wordt tegenwoordig ook door vrouwen gedanst, hoewel het van oorsprong een mannendans is. Het is een improvisatiedans die door een of twee personen die om elkaar heen draaien, wordt gedanst. Ook Anthony Quinn danste de SEIBEKIKOS in de wereldberoemde film "Zorba de Griek" (originele titel "Alexis Zorbas"). De dans staat bekend als een moeilijke dans omdat er geen voorgeschreven passen zijn. Het gaat om de persoonlijke interpretatie van de verschillende dansers.

De CHASAPIKOS is een "slagersdans" waarbij de mannen en de vrouwen elkaar met uitgestrekte armen vasthouden aan de schouder. Het basispatroon bestaat uit drie passen naar rechts, drie passen naar links en twee kleine passen naar voren. De CHASAPIKOS is een langzame, plechtige dans. De oorsprong ervan is onbekend, maar sommige mensen geloven dat hij iets te maken heeft met de Byzantijnse MAKELLARIKOS ('makellaris' betekent 'slager'). De SIRTAKI is eigenlijk een vereenvoudiging van de CHASAPIKOS en werd door Mikis Theodorakis speciaal voor Anthony Quinn in zijn rol als Zorba gecreëerd. Tijdens de opname van "Alexis Zorbas" raakte Anthony Quinn gekwetst aan zijn voet, waardoor hij de originele CHASAPIKOS niet kon dansen. In plaats daarvan deed hij een trage slepende dans. Toen regisseur Michael Cacoyannis vroeg welke dans dit was, verzon Quinn ter plekke de naam "Sirtaki" en beweerde hij dat het een oude Griekse dans was.

Dat deze noodoplossing zou uitgroeien tot de bekendste dans van Griekenland kon niemand voorzien.

Waar de CHASAPIKOS intens en geconcentreerd moeten worden gedanst, is de SIRTAKI een luchtige en vrolijke dans met een steeds sneller tempo.

De TSIFTELETI, tenslotte, is een uit Turkije afkomstige dans. Met zijn draaiende en sensuele bewegingen werd deze dans vroeger als een vrouwendans beschouwd, maar wordt tegenwoordig ook door mannen gedanst.